ANKARA
GAZİ MUSTAFA KEMAL MESLEKİ VE ÇEVRESEL HASTALIKLAR
HASTANESİ
GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI-GETAT
KUPA (HACAMAT) TEDAVİSİ
Kupa Tedavisi binlerce yıl öncesine dayanan eski bir tıbbi tedavidir. Halk arasında bardak çekme, hacamat olarak bilinen kupa terapisi, kişinin kan dolaşımını arttırarak iyileşmeyi sağlamak için bölgesel vakum oluşturan bir tedavi metodudur.
Hekim muayene yapar, tanı konur, kupa uygulamasının yarar sağlayıp sağlamayacağına karar verir(endikasyon belirlenir) sonrasında eğer yapılmaya karar verildiyse kupa olacak bölgeler tespit edilir.
Kupa terapisi hem hastalıkların tedavisinde hem de koruyucu hekimlikte kullanılmaktadır. Kupa tedavisi mutlaka uygulama konusunda eğitimi olan bir hekim tarafından hijyenik koşullarda yapılmalıdır.
OZON TEDAVİSİ
Ozon üç oksijen atomundan oluşan bir gazdır. Ozon tedavisi medikal cihazlarla üretilen medikal ozon gazının, tedaviye özgü malzemelerle hastaya çeşitli uygulama yöntemleri uygulanmasıyla yapılır.
Tıbbi ozonun bakteri, mantar öldürücü ve virüslerin çoğalmasını durdurucu özellikleri olduğu bilinmektedir. Enfekte yaraların temizlenmesinde, bakteri ve viral kaynaklı hastalıklarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Dolaşımı uyarıcı etkisi dolaşım bozukluklarında kullanılmasını sağlar.
Kanın dokulara oksijen ulaştırabilme kapasitesini artırır. Tıbbi ozon uygulaması vücudun kendi antioksidan sistemini aktive eder.
Ozon tedavisinde verilecek Ozon dozu
Aktive edici doz Module edici doz Suprese edici doz olarak hekim tarafından
DÜŞÜK ORTA YÜKSEK doz olarak ayarlanır
Ozon tedavisi 5 farklı şekilde uygulanır. Bütün uygulama biçimlerinde ozon gazının kesinlikle solunmaması gerekir. Uygulama yöntemleri şunlardır:
Ozon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Majör otohemoterapi: Kişinin 50-100 ml kadar kanının alınıp ozon gazı ile karıştırıldıktan sonra geri verilmesidir.
Minör otohemoterapi: Kişinin 2-5 ml kadar kanının alınıp ozon gazı ile karıştırıldıktan sonra kas içine enjekte edilmesidir.
Torbalama: Lokal olarak yapılacak bölgeye direk ozon gazının verildiği kapalı bir sistemdir. Her türlü yara için uygulanır.(Özellikle diyabetik ayakta) Yaranın olduğu yer ozona dayanıklı torba içerisine alınır ve torba içine sürekli olarak ozon gazı verilir. Ozon gazı kuru ciltten emilmediği için yapılacak bölge öncelikle ozonlu su ile nemlendirilmelidir.
Rektal uygulama: Ozon gazının rektal yolla uygulanmasıdır. Bağırsak hastalığı olan veya damar yolu açılamayan kişilerde tercih edilir..
Eklem içi uygulama: Ozon gazının eklem içine direk enjekte edilmesidir.
.Ozon yapılmayan durumlar
Favizm (bakla yenmesi sonrasında oluşan akut hemolitik anemi)
Hipertiroidi
Ağır kanamalı hastalar
Kalp krizi geçirenlerde ilk 6 ay
Pıhtılaşma bozukluğu
Sık tekrarlayan pankreatit
Gebelik durumunda ozon tedavi yapılmamaktadır
Ozon tedavisinin yan etkileri
En çok görülen yan etki yorgunluktur. Antioksidan kapasitenin düşüklüğüne bağlı oluşur.
Ozon tedavisi aç karnına yapılmaz şekeri düşürür.
Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa tedaviye gelirken o gün ki dozunu almayacak.
Tansiyon ilacı kullanıyorsa en az 2 saat önce ya da ozon tedavisinden 2 saat sonra alacak.
Lipit Metabolizması ve Ozon Tedavisi
Ozon tedavisi kolesterol ve trigliseridleri düşürür
Karaciğer enzimlerini (ALT, AST ) düzenler
Metabolizmayı hızlandırır, tiroid hormonlarını düzenler ve kilo vermeyi arttırır
Antiviral etkisinden dolayı özellikle lipit zarf içeren virüslerde Corona ,HCV gibi etkilidir.
Ozon tedavisinde bol su içmek önemli
Ozon tedavisinin uygulandığı hastalıklar şunlardır
Kanser,
Bel fıtığı,
Diyabet,
Periodontit ve diş hastalıkları,
Anti-aging,
Kronik yaralar,
Kronik yorgunluk,
İskemik hastalıklar,
Bakteri ve mantar enfeksiyonları,
Astım ve KOAH gibi solunum yolu hastalıkları,
Behçet hastalığı gibi otoimmun hastalıklar,
Migren,
Romatizmal hastalıklar,
Dolaşım sistemi bozuklukları,
Göz hastalıkları,
Alzheimer ve Demans gibi geriatrik hastalıklar,
AIDS,
Sedef gibi cilt hastalıkları,
Fibromiyalji ve diğer kas ağrıları
PROLOTERAPİ TEDAVİSİ
Proloterapi, vücudumuzdaki eklemlerin bütünlüğünü sağlayan, kasların, tendonların (bağların) ve diğer yumuşak dokuların herhangi bir nedenle hasar görmesine veya zayıflamasına bağlı ortaya çıkan ağrıların giderilmesinde kullanılan bir tamamlayıcı tedavi yöntemidir.
Proloterapi; enjeksiyon(iğne) ile özel solüsyonların verilerek hasarlı bölgede istemli bir yangı(inflamasyon) meydana getirmek ,bu yangıya cevap veren bağışıklık sisteminin yardımıyla yangı(inflamatuar(hücrelerin toplanması çoğalması ile başlatılan onarım sürecidir. İstemli olarak başlatılan yangı ile o bölgede kanlanma artar ve dokuda iyileşme/güçlenme başlar.
MEZOTERAPİ TEDAVİSİ
Mezoterapi ilaç,mineral,enzim ve aminoasitlerin orta deri tabakasına verilmesi işlemidir. Kullanıldığı yerler çok geniş bir alan olmakla birlikte ilk akla gelen ağrı tedavisi, spor yaralanmaları, kas-iskelet sistemi hastalıkları saç dökülmesi ve kozmetik tedavilerdir.
PRP Mezoterapi: PRP mezoterapi kişinin kendisinden alınan kanın uygun işlemlerden geçirilerek tekrar kendisine, kozmetik veya hastalık nedeniyle (deri, eklem vs.) enjekte edilmesidir. Yaklaşık olarak 20 dakikalık bir işlemdir. Hastadan alınan kan, en canlı fibrin ve trombositleri ayrıştırmak için işlemden geçirilir. Santrifüj işleminden sonra kanın trombosit ve fibrin bileşeni çıkarılır ve ihtiyaç duyulan bölgeye yeniden enjekte edilir.
Bitkisel ve farmakolojik ilaçların mezoderme enjeksiyonu ile mezoderm kaynaklı organ patolojilerinin iyileşmesini sağlayan bir uygulama yöntemidir.
Mezoderm kaynaklı organlar
Kas iskelet sistemi
İç organlar
Immun sistem
Damar iç yüzü ve damarlar
Mezoterapi ilk önce mikrosirkulasyona tesir eder